Έκδοση συλλογικού έργου – «Ματιές στο παρελθόν του τόπου μου»

Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 ιδρύθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας ένα Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τίτλο: «Ματιές στο παρελθόν του τόπου μας με αφορμή ένα μνημείο της γειτονιάς μας»

Το δίκτυο οργανώθηκε για να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων στο πεδίο των Πολιτιστικών Θεμάτων και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και λειτούργησε για δύο σχολικά έτη (2015-2017).

Σκοπός της ίδρυσής του ήταν να οργανωθεί και να ενισχυθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και συστηματικής ανατροφοδότησης των εκπαιδευτικών και των μαθητών των σχολείων ως προς την ενασχόλησή τους με τα μνημεία της Ημαθίας. Οι θεματικές περιοχές, στις οποίες κινήθηκε το δίκτυο, ήταν οι εξής: α. Κατανόηση της έννοιας του μνημείου, β. Γνωριμία με τα μνημεία της Ημαθίας, γ. Διοργάνωση δράσεων εξωστρέφειας με αφορμή ένα μνημείο.

Το τοπικό θεματικό δίκτυο οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας με κύριο συνεργάτη την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και με την υποστήριξη των Σχολικών Συμβούλων Προσχολικής Αγωγής και Δημοτικής Εκπαίδευσης Ημαθίας και του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, κατά το δεύτερο έτος λειτουργίας του. Στην πρόσκληση για συμμετοχή στο δίκτυο ανταποκρίθηκαν περίπου 800 μαθητές και 60 εκπαιδευτικοί από 21 σχολικές μονάδες της Ημαθίας.

Για τις ανάγκες λειτουργίας του Τοπικού Θεματικού Δικτύου δημιουργήθηκε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και υλοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δράσεις, που αφορούσαν τόσο την πολιτιστική όσο και την περιβαλλοντική μελέτη και προσέγγιση των μνημείων και της τοπικής ιστορίας.

Με τη λήξη λειτουργίας του διετούς Τοπικού Θεματικού Δικτύου εκδίδεται ένα συλλογικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής: α. τη φιλοσοφία του δικτύου, τις τακτικές που ακολουθήθηκαν για την υλοποίηση των στόχων του καθώς και την αξιολόγησή του, β. αναλυτική περιγραφή των δράσεων 13 σχολείων, γ. παραπομπές σε ψηφιακό υλικό, που δημιουργήθηκε από σχολεία που συμμετείχαν στο δίκτυο, δ. συνοπτική κατάσταση προτεινόμενων δραστηριοτήτων, ε. μια λίστα με τα μνημεία της Ημαθίας με τα οποία θα μπορούσαν να ασχοληθούν τα ενδιαφερόμενα σχολεία και στ. την κατάσταση των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από τα σχολεία που συμμετείχαν στο δίκτυο.

Όσα διαβάσετε στο παρόν συλλογικό έργο έχουν πραγματοποιηθεί με πολύ μεράκι από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ξεφυλλίζοντας το έργο θα μπορέσετε να απολαύσετε τις πλούσιες δραστηριότητες, την έντονη βιωματική προσέγγιση, τις όμορφες ιδέες και το μεράκι τους. Θα μπορέσετε, ίσως, να διακρίνετε και τις πολλές ώρες συνεργασίας και συνεχούς επικοινωνίας των μελών του δικτύου για την οργάνωση και τον συντονισμό των προγραμμάτων, τον περίσσιο αλλά ευχάριστο κόπο για την υλοποίηση των δράσεων, τη συστηματική συνεργασία με μέλη και φορείς της τοπικής κοινωνίας, και τις πολλές ώρες προσωπικής ενασχόλησης μπροστά στον υπολογιστή.

Ευχόμαστε επίσης, να καταφέρετε να διακρίνετε τη συγκίνηση και την περηφάνια που νιώσαμε όλοι όσοι συμμετείχαμε στα δύο χρόνια λειτουργίας του Τοπικού Θεματικού Δικτύου «Ματιές στο παρελθόν του τόπου μας με αφορμή ένα μνημείο της γειτονιάς μας» ή αλλιώς στα δύο χρόνια λειτουργίας της «παρέας των μνημείων». Το δίκτυο μας άνοιξε τον δρόμο για να (ξανα)γνωρίσουμε όλοι, όσοι εμπλακήκαμε στη λειτουργία του, τα μνημεία μας και να (επανα)νοηματοδοτήσουμε την ιστορία μας. Μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε, να νιώσουμε, να θυμηθούμε, να δημιουργήσουμε και να συλλογιστούμε.

Συλλογικό έργο: «Ματιές στο παρελθόν του τόπου μου» (pdf)

Βέροια: Δ.Π.Ε. Ημαθίας
ISBN: 978-618-83178-1-9

Ολοκλήρωση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων σχ. έτους 2017-2018

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων για το σχολικό έτος 2017-2018, και προκειμένου να δρομολογηθούν οι σχετικές ενέργειες από τη Διεύθυνσή μας (έκδοση βεβαιώσεων υλοποίησης και αποστολή απολογιστικών στοιχείων στο ΥΠ.Π.Ε.Θ.), παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε σχετικά με τα εξής:

1. Μη ολοκλήρωση Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων / τροποποίηση στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς: Παρακαλούνται οι Διευθυντές/ντριες ή οι Προϊστάμενοι/νες των Σχολικών Μονάδων να ενημερώσουν την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων σχετικά με τη μη ολοκλήρωση ΠΣΔ ή για οποιαδήποτε τροποποίηση στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018.

2. Ολοκληρωμένα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων: Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ολοκλήρωσαν τα ΠΣΔ, να καταθέσουν στο αρχείο της σχολικής τους μονάδας καθώς και στο αρχείο των Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης, συνοπτική αποτύπωση του προγράμματος (σε οποιαδήποτε δυνατή μορφή, π.χ. παρουσίαση power point, video κ.ά.).

Παρακαλείσθε να αποστείλετε την αποτύπωση του προγράμματος ηλεκτρονικά, αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση των Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr) μέχρι την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να αναρτηθεί η αποτύπωση του προγράμματός τους στο ψηφιακό αποθετήριο Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσής μας θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να τηρούνται τα κριτήρια περί της μη δημοσίευσης φωτογραφιών ή άλλων προσωπικών δεδομένων των μαθητών.

Ενδεικτικό πρότυπο καταγραφής δράσεων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 2017-2018

Σεμινάρια ΚΠΕ 2017-2018

-Ελληνικά αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά ως σύγχρονες υπερτροφές

Το ΚΠΕ Μακρινίτσας συνδιοργανώνει με το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων-Ελληνικός Οργανισμός Δήμητρα, των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης και των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας επιμορφωτική ημερίδα, με θέμα: «Ελληνικά αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά ως σύγχρονες υπερτροφές», το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, από τις 14:15 – 21:00, στη Θεσσαλονίκη, στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ)-Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα και στο  Noesis-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας. Ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής

-Η συμβολή των βοτανικών κήπων στην εκπαίδευση για την αειφορία

Το ΚΠΕ Ποροΐων σε συνεργασία με το ΚΠΕ Αρναίας και το ΚΠΕ Κιλκίς διοργανώνουν διήμερο θεματικό σεμινάριο, με τίτλο: «Η συμβολή των βοτανικών κήπων στην εκπαίδευση για την αειφορία». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Μαΐου 2018, στις Πρέσπες.  Για δηλώσεις συμμετοχής των εκπαιδευτικών της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή της αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), μέχρι την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018.

Περιβαλλοντικές και Πολιτιστικές διαδρομές στη λεκάνη απορροής των Πρεσπών

Το ΚΠΕ Μελίτης Φλώρινας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Βελβεντού-Σιάτιστας, συνδιοργανώνουν διήμερο θεματικό σεμινάριο, με τίτλο: «Περιβαλλοντικές και Πολιτιστικές διαδρομές στη λεκάνη απορροής των Πρεσπών». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Μαΐου 2018, στις Πρέσπες.  Για δηλώσεις συμμετοχής των εκπαιδευτικών της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή της αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), μέχρι την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018.

Βιοποικιλότητα και Εκπαίδευση για την Αειφορία

Το ΚΠΕ Καστοριάς σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Γρεβενών και Φιλιππιάδας, διοργανώνουν τριήμερο σεμινάριο στις 11, 12 και 13 Μαΐου 2018, στην έδρα του ΚΠΕ Καστοριάς. Για δηλώσεις συμμετοχής των εκπαιδευτικών της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή της αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), μέχρι τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018.

Κλιματική αλλαγή. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Το ΚΠΕ Νάουσας σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της  Greenpeace διοργανώνει μονοήμερο σεμινάριο, την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να αξιοποιήσετε τον σύνδεσμο https://goo.gl/forms/PtMFL0qBzFGsFYKP2 έως την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018. 

Αειφορικές διαδρομές του μεταξιού

Το ΚΠΕ Σουφλίου διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο, από την Παρασκευή 16 έως την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Σουλφίου. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή της αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), μέχρι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018.

– Αρχιτεκτονική και Παιδί

Το ΚΠΕ Νάουσας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας διοργανώνουν διήμερο σεμινάριο, την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018, στο ΚΠΕ Νάουσας. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να αξιοποιήσετε τον σύνδεσμο: https://goo.gl/forms/lx6fZMsqsSHmoEyt1 μέχρι την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018.

-Η Κλιματική αλλαγή είναι εδώ

Τα ΚΠΕ Κιλκίς, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου και ΚΠΕ Ποροϊων διοργανώνουν μονοήμερο σεμινάριο, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 και ώρες 9:30 – 15:00, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κιλκίς. Δηλώσεις συμμετοχής στον σύνδεσμο http://bit.ly/AitisiGiaSeminario έως την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018.

– Περιβάλλον και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τα ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, ΚΠΕ Κιλκίς και ΚΠΕ Ποροϊων διοργανώνουν μονοήμερο σεμινάριο, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, από τις 9:00 έως τις 15:00, στο ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να αξιοποιήσετε τον σύνδεσμο https://tinyurl.com/KPE-Dikaiomata μέχρι τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017.

Τοπικότητα και αειφορία: Το παράδειγμα των αρωματικών φυτών και βοτάνων

Το ΚΠΕ Κρεστένων, στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας», προγραμματίζει την υλοποίηση τριήμερου θεματικού σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κρεστένων. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή της αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), μέχρι τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017.

– Η γειτονιά της Μπαρμπούτας στη Βέροια

Το σεμινάριο διοργανώνεται από το ΚΠΕ Νάουσας και θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Δεκεμβρίου 2017, στη Βέροια. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017.

-Κάθε σχολείο, ένας ευεργετικός αρωματόκηπος

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, στο ΚΠΕ Κιλκίς, από τις 9:30 έως τις 14:00. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη συμμετοχή τους, μέχρι την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, στο https://goo.gl/forms/jnqT9ng78Y6nvcV63

-Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Κινηματογράφος

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22-11-2017, από τις 17.00 έως τις 21:00, στο ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη συμμετοχή τους, μέχρι την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/kpecinema

-Αειφορική διαχείριση του βιοφυσικού και ανθρωπογενούς οικοσυστήματος ελαιώνα. Η περίπτωση της Άμφισσας-Δελφικό τοπίο

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2017, στο ΚΠΕ Άμφισσας, και αφορά αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς που είναι μέλη του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ελιά».

Λίμνες και Ποτάμια στις άκρες της Β. Ελλάδας – Προστασία και Αξιοποίηση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 12 Νοεμβρίου 2017, στο ΚΠΕ Σουφλίου. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017. 

Η αειφορική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2017, στη Μαθητική Εστία Αρναίας. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017. 

Η αειφορική χρήση του νερού στην αρχαιότητα: ‘Το αόρατο νερό’ στην αρχαία πόλη και στην ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Η πόλη, η κατοικία και το φυσικό περιβάλλον στην αρχαία και πρόσφατη παράδοση». Θα πραγματοποιηθεί στις 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου 2017, στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Φιλίππων και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καβάλας. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017. 

Ο θαυμαστός κόσμος των μανιταριών στον βιότοπο του Βερμίου

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Γεωργία και Περιβάλλον». Θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2017, στη Νάουσα και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ και ΔΔΕ Ημαθίας. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017.

Φιλοξενία έκθεσης και υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, φιλοξενούν την έκθεση ζωγραφικής των Απόστολου Χολέβα και Χάρη Κουρουζίδη, με τίτλο: «Η πολιτεία των πουλιών», στη Βέροια. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας, από την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 έως και την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018.

Στο πλαίσιο λειτουργίας της έκθεσης θα υλοποιείται στον ίδιο χώρο σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στοχεύει τόσο στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής διάστασης του θέματος, αλλά και στην εικαστική προσέγγιση των έργων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί, για τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, από τους δημιουργούς της έκθεσης και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΠΕ Ημαθίας.

Η έκθεση θα λειτουργεί τα πρωινά για τους μαθητές των σχολείων, ενώ τα απογεύματα θα είναι ανοιχτή για τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό. Για ορισμό ημερομηνίας επίσκεψης στην έκθεση, καθώς και για τη δήλωση συμμετοχής των μαθητών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, στα τηλέφωνα της ΔΠΕ Ημαθίας (2331024588, 2331026406), το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018.

Πρόσκληση συμμετοχής σε βιωματικό σεμινάριο

Με βάση την ανωτέρω σχετική έγκριση του ΥΠΠΕΘ, σε συνέχεια των δράσεων του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, διοργανώνουν επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο, διάρκειας 4 ωρών, με τίτλο: «Ειρήνη, η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα».

Το σεμινάριο βασίζεται στο εκπαιδευτικό υλικό «Ειρήνη» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», για παιδιά 5-8 ετών, και αξιοποιεί τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε νηπιαγωγείο και μικρές τάξεις των Δημοτικών Σχολείων.

Το σεμινάριο, το οποίο θα έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, από τις 16:15 έως τις 20:15. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συμμετέχουν παρακαλούνται να αξιοποιήσουν τον σχετικό σύνδεσμο, μέχρι την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018: https://goo.gl/forms/yHVvdNcRao6bmNbg2

Ενημερωτικές ομιλίες από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, προτίθεται να διοργανώσει ενημερωτικές δράσεις – εκπαιδευτικές ομιλίες για μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Ημαθίας.

Οι ομιλίες θα εστιάζουν στις ακόλουθες θεματικές: Πρόληψη του καπνίσματος, προαγωγή της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, προστασία του περιβάλλοντος και διατήρηση καθαρών χώρων συνάθροισης παιδιών, εφαρμογή προληπτικών μέτρων και αποφυγή των βλαπτικών επιπτώσεων της ηλιακής ακτινοβολίας, υιοθέτηση ενός υγιεινού μοντέλου ζωής, ανάπτυξη του εθελοντισμού.

Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των μαθητών στις συγκεκριμένες ενημερώσεις αναφέρονται στη σχετική έγκριση του ΥΠΠΕΘ, την οποία σας επισυνάπτουμε.

Όσες σχολικές μονάδες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση, στον ακόλουθο σύνδεσμο, έως τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018: https://goo.gl/forms/bgAEykVcoCgR2GTh2

Έγκριση ενημερωτικών ομιλιών

 

Βιωματικό σεμινάριο «Δεξιότητες για παιδιά Δημοτικού»

Στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών στην υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, η ΔΠΕ Ημαθίας και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας «Πρόσβαση», διοργανώνουν τριήμερο βιωματικό σεμινάριο, διάρκειας 18 διδακτικών ωρών, για τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων της ΔΠΕ Ημαθίας, με τίτλο:

«Δεξιότητες για Παιδιά Δημοτικού».

Το βιωματικό σεμινάριο στοχεύει στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών ως προς την αξιοποίηση του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού «Δεξιότητες για παιδιά Δημοτικού» στις σχολικές τάξεις. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε ώρες εκτός ωρολογίου προγράμματος, την Πέμπτη 1/3, την Παρασκευή 2/3 και το Σάββατο 3/3/2018, στη Βέροια, για τους εκπαιδευτικούς των Δ.Σ. της Βέροιας και της Αλεξάνδρειας και την Πέμπτη 15/3, Παρασκευή 16/3 και το Σάββατο 17/3/2018 στη Νάουσα, για τους εκπαιδευτικών των Δ.Σ. της Νάουσας. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον τόπο υλοποίησης του σεμιναρίου και το αναλυτικό πρόγραμμα θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συμμετέχουν στο σεμινάριο μπορούν να συμπληρώσουν τον παρακάτω σύνδεσμο έως τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018:   https://goo.gl/forms/pMcGQdHsZWeyTRjB3

Καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, θα δοθεί προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς που δεν έχουν προηγούμενη συμμετοχή σε βιωματικά σεμινάρια Αγωγής Υγείας.

Ενημέρωση μαθητών «Οι μαθητές στη χώρα των μικροβίων»

Κατόπιν της σχετικής έγκρισης του ΥΠΠΕΘ, το Π.Ε.Δ.Υ.-Μ.Υ. Βέροιας και το Νοσοκομείο Ημαθίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, προτίθεται να υλοποιήσουν δράση ενημέρωσης σε θέματα Αγωγής Υγείας για τους μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Βέροιας, με τίτλο: «Ebug -Οι μαθητές στη χώρα των μικροβίων».

Όσες σχολικές μονάδες επιθυμούν να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση παρακαλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στον παρακάτω σύνδεσμο, το αργότερο έως την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018: https://goo.gl/forms/080Sa5jscgKzvBlu2

Ενημέρωση μαθητών «Οι μαθητές στη χώρα των μικροβίων»

Κατόπιν της σχετικής έγκρισης του ΥΠΠΕΘ, το Π.Ε.Δ.Υ.-Μ.Υ. Νάουσας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, προτίθεται να υλοποιήσει δράση ενημέρωσης σε θέματα Αγωγής Υγείας για τους μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Νάουσας, με τίτλο: «Ebug -Οι μαθητές στη χώρα των μικροβίων».

Η ενημέρωση αναφέρεται σε θέματα ατομικής υγιεινής και σωματικής φροντίδας και θα υλοποιηθεί από την επισκέπτρια υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. Μ.Υ. Νάουσας, κα Τασιώνα Αθηνά.

Όσες σχολικές μονάδες επιθυμούν να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση παρακαλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στον παρακάτω σύνδεσμο, το αργότερο έως την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018: https://goo.gl/forms/Z2dDqM4mYVu93vLm1

Δράσεις Αγωγής Υγείας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό-Περιφερειακά Τμήματα Βέροιας και Αλεξάνδρειας

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών σε θέματα Αγωγής Υγείας, τα Περιφερειακά Τμήματα Βέροιας και Αλεξάνδρειας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προτίθεται να πραγματοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης στα Δημοτικά Σχολεία της Ημαθίας, κατόπιν της σχετικής έγκρισης του ΥΠΠΕΘ.

Οι ενημερωτικές δράσεις περιλαμβάνουν τις παρακάτω θεματικές:

  1. Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών – Πρόληψη ατυχημάτων (προτείνεται κυρίως για μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων).
  2. Ατομική υγιεινή (για τους μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων).
  3. Υγιεινή διατροφή (αποκλειστικά για τα σχολεία που υλοποιούν σχετικό Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων).

Οι ενημερωτικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τις Εκπαιδεύτριες των Περιφερειακών Τμημάτων του Ε.Ε.Σ., κα Χρύσα Λιούλια και κα Ελένη Γραμματικοπούλου.

Όσες σχολικές μονάδες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις ανωτέρω δράσεις παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση, μέχρι την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018. 

Για τα Δημοτικά Σχολεία Βέροιας και Νάουσας: https://goo.gl/forms/oiaaeWoSotl56GsC3

Για τα Δημοτικά Σχολεία Αλεξάνδρειας: https://goo.gl/forms/KH7ATiJD93mBMuhV2

Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αιτημάτων, κατά την επιλογή των σχολικών μονάδων θα προηγηθούν οι σχολικές τάξεις που υλοποιούν σχετικό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας.