Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (διά των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων), με βάση τη σχετική έγκριση του ΥΠΠΕΘ, διοργανώνουν επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο, με τίτλο:

«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων».

 Το σεμινάριο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εξοικείωσή τους με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, στην παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού σχετικού με τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές δράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Το τριήμερο σεμινάριο, το οποίο θα έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018, στο 1ο Γυμνάσιο Βέροιας (Ρωμανίας & Γιάννη Ρίτσου).

Προϋποθέσεις συμμετοχής και αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο.

Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συμμετέχουν στο σεμινάριο παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στον σχετικό σύνδεσμο μέχρι τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018: goo.gl/M584TA

Ανάρτηση εγκεκριμένων δράσεων στον χώρο της εκπαίδευσης

Σχετικά με τις εγκεκριμένες δράσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μπορείτε πλέον να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα http://dspope.ypepth.sch.gr/

Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναρτώνται οι δράσεις κατά θεματική ενότητα και τοπική ή πανελλαδική αναφορά. Λόγω της δημιουργίας της ιστοσελίδας θα πάψει η ενημερωτική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στις σχολικές μονάδες, αναφορικά με εγκρίσεις δράσεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σεμινάρια ΚΠΕ 2017-2018

– Περιβάλλον και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τα ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, ΚΠΕ Κιλκίς και ΚΠΕ Ποροϊων διοργανώνουν μονοήμερο σεμινάριο, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, από τις 9:00 έως τις 15:00, στο ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να αξιοποιήσετε τον σύνδεσμο https://tinyurl.com/KPE-Dikaiomata μέχρι τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017.

Τοπικότητα και αειφορία: Το παράδειγμα των αρωματικών φυτών και βοτάνων

Το ΚΠΕ Κρεστένων, στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας», προγραμματίζει την υλοποίηση τριήμερου θεματικού σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κρεστένων. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή της αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), μέχρι τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017.

– Η γειτονιά της Μπαρμπούτας στη Βέροια

Το σεμινάριο διοργανώνεται από το ΚΠΕ Νάουσας και θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Δεκεμβρίου 2017, στη Βέροια. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017.

-Κάθε σχολείο, ένας ευεργετικός αρωματόκηπος

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, στο ΚΠΕ Κιλκίς, από τις 9:30 έως τις 14:00. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη συμμετοχή τους, μέχρι την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, στο https://goo.gl/forms/jnqT9ng78Y6nvcV63

-Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Κινηματογράφος

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22-11-2017, από τις 17.00 έως τις 21:00, στο ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη συμμετοχή τους, μέχρι την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/kpecinema

-Αειφορική διαχείριση του βιοφυσικού και ανθρωπογενούς οικοσυστήματος ελαιώνα. Η περίπτωση της Άμφισσας-Δελφικό τοπίο

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2017, στο ΚΠΕ Άμφισσας, και αφορά αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς που είναι μέλη του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ελιά».

Λίμνες και Ποτάμια στις άκρες της Β. Ελλάδας – Προστασία και Αξιοποίηση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 12 Νοεμβρίου 2017, στο ΚΠΕ Σουφλίου. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017. 

Η αειφορική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2017, στη Μαθητική Εστία Αρναίας. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017. 

Η αειφορική χρήση του νερού στην αρχαιότητα: ‘Το αόρατο νερό’ στην αρχαία πόλη και στην ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Η πόλη, η κατοικία και το φυσικό περιβάλλον στην αρχαία και πρόσφατη παράδοση». Θα πραγματοποιηθεί στις 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου 2017, στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Φιλίππων και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καβάλας. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017. 

Ο θαυμαστός κόσμος των μανιταριών στον βιότοπο του Βερμίου

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Γεωργία και Περιβάλλον». Θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2017, στη Νάουσα και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ και ΔΔΕ Ημαθίας. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017.

Επισκέψεις σε ΚΠΕ για το σχ. έτος 2017-2018

Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το σχ. έτος 2017-2018.

 1. Βασική προϋπόθεση για την επίσκεψη σε Κ.Π.Ε. είναι η υλοποίηση Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2017-2018.
 2. Κάθε εκπαιδευτικός έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για να επισκεφτεί με την τάξη του δύο Κ.Π.Ε., ένα Κ.Π.Ε. εντός και ένα εκτός εμβέλειας. Τα Κ.Π.Ε. εντός εμβέλειας για τη Διεύθυνση Π.Ε. Ημαθίας, είναι τα εξής: ΚΠΕ Αν. Ολύμπου, ΚΠΕ Αρναίας, ΚΠΕ Βελβεντού, ΚΠΕ Γρεβενών – Ζιάκα, ΚΠΕ Έδεσσας, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού, ΚΠΕ Ευεργέτουλα Λέσβου, ΚΠΕ Καστοριάς, ΚΠΕ Κιλκίς, ΚΠΕ Νάουσας, ΚΠΕ Ποροΐων, ΚΠΕ Σουφλίου.
 3. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, μέχρι την Τρίτη 5-12-2017, αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση grschdr@dipe.ima.sch.gr
 4. Συμπληρωματικά, παρακαλούνται όσες σχολικές μονάδες έχουν κάνει αίτηση για ένταξη σε Εθνικό Θεματικό Δίκτυο των Κ.Π.Ε. ή παραμένουν ενταγμένα από το προηγούμενο σχολικό έτος να ενημερώσουν σχετικά την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων.
 5. ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΕ ΚΠΕ

Βιωματικό σεμινάριο «Ματιές στο παρελθόν: Μέσα, τεχνικές και ιδέες»

Στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας διοργανώνουν βιωματικό σεμινάριο – εργαστήριο, με τίτλο: «Ματιές στο παρελθόν: Μέσα, τεχνικές και ιδέες».

Στόχος του σεμιναρίου είναι να εμπλακούν ενεργά οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί σε δραστηριότητες που αφορούν τα μνημεία της περιοχής και τη βιωματική προσέγγιση της τοπικής ιστορίας. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν εικαστικές κατασκευές (κατασκευή τοιχογραφίας, παρασκευή χρωμάτων από φυσικά υλικά, κατασκευή ψηφιδωτού) και τη δημιουργία διαφημιστικού spot για ένα μνημείο της πόλης. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες μπορούν να αξιοποιηθούν, στη συνέχεια, για την υλοποίηση ποικίλλων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, από τις 17:00 έως τις 20:00, στη Βέροια. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν σχετικά με τον χώρο υλοποίησης του σεμιναρίου. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συμμετέχουν παρακαλούνται να συμπληρώσουν τον σχετικό σύνδεσμο, μέχρι την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017: https://goo.gl/forms/qRH1HBpTE7qeKdFf1

Ημερίδα – Μαθητικό Ραδιόφωνο

Στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (διά των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων) διοργανώνουν Ημερίδα, με θέμα:

«Μαθητικό Ραδιόφωνο».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, στις 17:00, στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας. Στόχος της Ημερίδας είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τις δυνατότητες υλοποίησης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων σχετικών με τη δημιουργία μαθητικού ραδιοφώνου. Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα παρουσιαστεί η εμπειρία σχολικών μονάδων της Ημαθίας από την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων καθώς και από τη συμμετοχή τους στο European School Radio.

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην Ημερίδα, παρακαλούνται να συμπληρώσουν τον σχετικό ηλεκτρονικό σύνδεσμο, έως τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017: https://tinyurl.com/y7gjw5ea 

Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 2017-2018

Σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων για το σχολικό έτος 2017-2018, επισημαίνουμε τα εξής:

 1. Τα Σχέδια Υποβολής των Προγραμμάτων υποβάλλονται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (υπόψη Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων), το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017.
 2. Για την έγκριση των Προγραμμάτων μαζί με το Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος υποβάλλονται: α. Κατάλογος με τα ονοματεπώνυμα των μαθητών της ομάδας, η τάξη και το τμήμα τους και β. αντίγραφο της σχετικής Πράξης του Συλλόγου Διδασκόντων.
 3. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να υλοποιεί έως τρία (3) προγράμματα, όμως μόνο στο ένα εκ των τριών μπορεί να είναι συντονιστής/στρια.
 4. Κάθε πρόγραμμα μπορεί να υποστηρίζεται από ομάδα έως τριών (3) εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένου του/της συντονιστή/στριας του προγράμματος.
 5. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετέχει μέχρι και σε δύο (2) προγράμματα.

Για την υποβολή των προγραμμάτων, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιούν το «Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος Σχολικής Δραστηριότητας 2017-2018» 

Οι εκπαιδευτικοί της ΔΠΕ Ημαθίας μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες και για οποιαδήποτε υποστήριξη για τον σχεδιασμό των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΠΕ Ημαθίας (2331024588, grschdr@dipe.ima.sch.gr).

Υλοποίηση προγράμματος προληπτικής οδοντιατρικής

Το Π.Ε.Δ.Υ. Μ.Υ. Βέροιας και το Π.Ε.Δ.Υ. Μ.Υ. Νάουσας προτίθενται να υλοποιήσουν Πρόγραμμα Προληπτικής Οδοντιατρικής για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Ημαθίας.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 

https://goo.gl/forms/DeNiw0B2f3NzS0CW2

 

Ενημερωτικές ομιλίες σε θέματα υγείας

Ενημερωτικές ομιλίες από το προσωπικό της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ημαθίας, στα παρακάτω θέματα:

 1. «Υγιεινή χεριών» (για μαθητές των νηπιαγωγείων και της Δ΄ τάξης)
 2. «Κουνούπια, ένα πρόβλημα για τον άνθρωπο και τη Δημόσια Υγεία» (για μαθητές της Γ΄ τάξης – αφορά μόνο τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Αλεξάνδρειας)
 3. «Μια ιστορία για κουνούπια που πρέπει να μάθουν τα παιδιά» (αφορά μόνο τα νηπιαγωγεία του Δήμου Αλεξάνδρειας).

Δήλωση συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017.

Για τα Δημοτικά Σχολεία στον σύνδεσμο https://goo.gl/forms/2W25MHVGFwyHuka02

Για τα Νηπιαγωγεία στον σύνδεσμο https://goo.gl/forms/Y2BMNdJKT0amJsR32

2η συνάντηση Τοπικής Ιστορίας «Η χρήση της φωτογραφίας στην έρευνα και τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας»

«Η χρήση της φωτογραφίας στην έρευνα και τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας»

Η συνάντηση έρευνας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, ώρες 17:00 – 21:00, στο Αρχοντικό Μπέκα στη Βέροια (Ολγάνου 22, περιοχή Μπαρμπούτα) με εισηγητή τον κ. Δημήτρη Γουλή – Δρ. Παιδαγωγικών.

Το σεμινάριο θα επαναληφθεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, από τις 10:00 έως τις 14:00, στο αρχοντικό Μπέκα, στη Βέροια. Δήλωση συμμετοχής

Συνεργαζόμενοι φορείς: Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας – Κέντρο Τοπικής Ιστορίας Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας