Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων 2019-2020

Σχετικά με τον Σχεδιασμό και την Υλοποίηση των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, για το σχολικό έτος 2018-2019, επισημαίνουμε τα εξής:

 1. Τα Σχέδια Υποβολής των Προγραμμάτων υποβάλλονται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018.
 2. Για την τελική έγκριση των προγραμμάτων, μαζί με τα Σχέδια Υποβολής υποβάλλονται στη ΔΠΕ, τα παρακάτω:

α. Κατάλογος με τα ονοματεπώνυμα των μαθητών της ομάδας, η τάξη και το τμήμα τους.

β. Αντίγραφο της σχετικής Πράξης του Συλλόγου Διδασκόντων, όπου αναγράφεται η έγκριση των προγραμμάτων από τον Σύλλογο Διδασκόντων.

 1. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να υλοποιεί έως τρία (3) προγράμματα, σε ένα εκ των οποίων δύναται να ορίζεται ως συντονιστής/στρια.
 2. Κάθε ΠΣΔ μπορεί να υποστηρίζεται από ομάδα έως τριών (3) εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένου του/της συντονιστή/στριας του προγράμματος.
 3. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετέχει μέχρι και σε δύο (2) προγράμματα.

Για την υποβολή των προγραμμάτων, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιήσουν το «Σχέδιο Υποβολής Προγράμματος Σχολικής Δραστηριότητας 2018-2019».

Η υποβολή των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων θα γίνει αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΔΠΕ Ημαθίας: mail@dipe.ima.sch.gr

Υλοποίηση Βιωματικών Εργαστηρίων

Το 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. υλοποιεί βιωματικά εργαστήρια Αειφορίας με διεπιστημονική συνεργασία σε επίπεδο διοργάνωσης του Σ.Ε.Ε. ΠΕ 70 και Οργανωτικού Συντονιστή κ. Ν. Γραίκου και του Σ.Ε.Ε. Εκπαίδευσης για την Αειφορία κ. Α. Χαρίση. Τα βιωματικά εργαστήρια θα υλοποιούνται στην ύπαιθρο, σε προαύλια σχολείων αλλά και σχολικές τάξεις, με εμπλοκή μαθητικών ομάδων, ως δειγματικές διδασκαλίες στην Εκπαίδευση για την Αειφορία.

Το 2ο βιωματικό εργαστήριο, με τίτλο: «Οι χήνες Σίσυ και Μάρκος στους υδροβιότοπους της Πύδνας», θα υλοποιηθεί την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 στο Γυμνάσιο Μακρυγιάλου, από τις 11.00 έως τις 13.00, και θα απευθύνεται σε 20 εκπαιδευτικούς Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. που υλοποιούν Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων ή εργάζονται σε σχολεία παιδαγωγικής ευθύνης των Σ.Ε.Ε. Ν. Γραίκου και Α. Χαρίση. Οι εκπαιδευτικοί θα επιλεγούν μετά από δήλωσή τους στη σχετική φόρμα

Το δεύτερο βιωματικό εργαστήριο, ως δειγματική διδασκαλία, υλοποιείται στο πλαίσιο της παιδαγωγικής και επιστημονικής ευθύνης των συνδιοργανωτών Σ.Ε.Ε. Θα συμμετάσχουν οι μαθητές/τριες ενός τμήματος της Α΄τάξης του Γυμν. Μακρυγιάλου. Η εκπαιδευτική δράση είναι ενταγμένη, μετά από πρόσκληση του σχολείου, στο πρόγραμμα της θεματικής εβδομάδας «Δημοκρατική Συνύπαρξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα» και έχει ως σκοπό για τους μαθητές/τριες να γνωρίσουν, με βιωματικές μεθόδους θέματα, σχετικά με τη σύνδεση της βιώσιμης ανάπτυξης με τα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινότητα και να ευαισθητοποιηθούν σ’ αυτά.

Σκοπός του 2ου εργαστηρίου/δειγματικής διδασκαλίας για τους/τις εκπαιδευτικούς είναι: Να επικαιροποιήσουν γνώσεις και δεξιότητες σε σχέση με εφαρμογή βιωματικών διδακτικών τεχνικών κατά την υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων.

Εκπαιδευτές/εμψυχωτές θα είναι: Αθανάσιος Χαρίσης, Σ.Ε.Ε. Εκπαίδευσης για την Αειφορία, Νικόλαος Γραίκος, Οργανωτικός Σ.Ε.Ε. ΠΕ70

Πρόσκληση για συμμετοχή σε σεμινάριο

Επισκέψεις σε ΚΕΑ (ΚΠΕ) για το σχολ. έτος 2018-2019

Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ΚΕΑ (ΚΠΕ) για το σχ. έτος 2018-2019

 1. Βασική προϋπόθεση για την επίσκεψη σε ΚΠΕ είναι η υλοποίηση Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2018-2019.
 2. Κάθε εκπαιδευτικός έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για να επισκεφτεί με την τάξη του δύο ΚΠΕ, ένα ΚΠΕ εντός και ένα εκτός εμβέλειας. Τα ΚΠΕ εντός εμβέλειας για τη Διεύθυνση Π.Ε. Ημαθίας, είναι τα εξής: ΚΠΕ Αν. Ολύμπου, ΚΠΕ Αρναίας, ΚΠΕ Βελβεντού, ΚΠΕ Γρεβενών – Ζιάκα, ΚΠΕ Έδεσσας, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού, ΚΠΕ Ευεργέτουλα Λέσβου, ΚΠΕ Καστοριάς, ΚΠΕ Κιλκίς, ΚΠΕ Νάουσας, ΚΠΕ Ποροΐων, ΚΠΕ Σουφλίου.
 3. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέχρι την Παρασκευή 25-1-2019, αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση grschdr@dipe.ima.sch.gr

Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 2019-2020

Σχετικά με τον Σχεδιασμό και την Υλοποίηση των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, για το σχολικό έτος 2019-2020, επισημαίνουμε τα εξής:

 1. Τα Σχέδια Υποβολής των Προγραμμάτων υποβάλλονται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019.
 2. Για την τελική έγκριση των προγραμμάτων, μαζί με τα Σχέδια Υποβολής υποβάλλονται στη ΔΠΕ, τα παρακάτω:

α. Κατάλογος με τα ονοματεπώνυμα των μαθητών της ομάδας, η τάξη και το τμήμα τους.

β. Αντίγραφο της σχετικής Πράξης του Συλλόγου Διδασκόντων, όπου αναγράφεται η έγκριση των προγραμμάτων από τον Σύλλογο Διδασκόντων.

 1. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να υλοποιεί έως τρία (3) προγράμματα, σε ένα εκ των οποίων δύναται να ορίζεται ως συντονιστής/στρια.
 2. Κάθε ΠΣΔ μπορεί να υποστηρίζεται από ομάδα έως τριών (3) εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένου του/της συντονιστή/στριας του προγράμματος.
 3. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να συμμετέχει μέχρι και σε δύο (2) προγράμματα.

Για την υποβολή των προγραμμάτων, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιήσουν το Σχέδιο υποβολής Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 2019-2020.

Η υποβολή των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων θα γίνει αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΔΠΕ Ημαθίας: mail@dipe.ima.sch.gr

 

Σεμινάρια ΚΠΕ 2018 – 2019

Εκπαίδευση για την Αειφορία και Κοινωνία: εν τοις πράγμασι

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2018, στο ΚΠΕ Νάουσας. Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί της ΔΠΕ Ημαθίας, που επιθυμούν να συμμετέχουν στο σεμινάριο να αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση των Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Ημαθίας grschdr@dipe.ima.sch.gr, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018.

Όταν η αειφορία συνάντησε την οικονομική κρίση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2018, στο ΚΠΕ Αρναίας. Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί της ΔΠΕ Ημαθίας, που επιθυμούν να συμμετέχουν στο σεμινάριο, να αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής τους στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018.

Από τα δάση των βουνών, στα δάση των λιμνών: Πεδία εκπαίδευσης για την αειφορία

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τις 30/11 έως τις 2/12/2018, στα Κάτω Πορόια Σερρών. Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί της ΔΠΕ Ημαθίας, που επιθυμούν να συμμετέχουν στο σεμινάριο, να αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής τους στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018.

Λίμνες και Ποτάμια στις άκρες της Β. Ελλάδας – Προστασία και Αξιοποίηση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τις 30/11 έως τις 2/12/2018, στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας Δήμου Σουφλίου, στο ΚΠΕ Σουφλίου. Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί της ΔΠΕ Ημαθίας, που επιθυμούν να συμμετέχουν στο σεμινάριο, να αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής τους στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018.

Έκδοση συλλογικού έργου – «Ματιές στο παρελθόν του τόπου μου»

Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 ιδρύθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας ένα Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με τίτλο: «Ματιές στο παρελθόν του τόπου μας με αφορμή ένα μνημείο της γειτονιάς μας»

Το δίκτυο οργανώθηκε για να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων στο πεδίο των Πολιτιστικών Θεμάτων και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και λειτούργησε για δύο σχολικά έτη (2015-2017).

Σκοπός της ίδρυσής του ήταν να οργανωθεί και να ενισχυθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας και συστηματικής ανατροφοδότησης των εκπαιδευτικών και των μαθητών των σχολείων ως προς την ενασχόλησή τους με τα μνημεία της Ημαθίας. Οι θεματικές περιοχές, στις οποίες κινήθηκε το δίκτυο, ήταν οι εξής: α. Κατανόηση της έννοιας του μνημείου, β. Γνωριμία με τα μνημεία της Ημαθίας, γ. Διοργάνωση δράσεων εξωστρέφειας με αφορμή ένα μνημείο.

Το τοπικό θεματικό δίκτυο οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας με κύριο συνεργάτη την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και με την υποστήριξη των Σχολικών Συμβούλων Προσχολικής Αγωγής και Δημοτικής Εκπαίδευσης Ημαθίας και του Κέντρου Τοπικής Ιστορίας της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, κατά το δεύτερο έτος λειτουργίας του. Στην πρόσκληση για συμμετοχή στο δίκτυο ανταποκρίθηκαν περίπου 800 μαθητές και 60 εκπαιδευτικοί από 21 σχολικές μονάδες της Ημαθίας.

Για τις ανάγκες λειτουργίας του Τοπικού Θεματικού Δικτύου δημιουργήθηκε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό και υλοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δράσεις, που αφορούσαν τόσο την πολιτιστική όσο και την περιβαλλοντική μελέτη και προσέγγιση των μνημείων και της τοπικής ιστορίας.

Με τη λήξη λειτουργίας του διετούς Τοπικού Θεματικού Δικτύου εκδίδεται ένα συλλογικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής: α. τη φιλοσοφία του δικτύου, τις τακτικές που ακολουθήθηκαν για την υλοποίηση των στόχων του καθώς και την αξιολόγησή του, β. αναλυτική περιγραφή των δράσεων 13 σχολείων, γ. παραπομπές σε ψηφιακό υλικό, που δημιουργήθηκε από σχολεία που συμμετείχαν στο δίκτυο, δ. συνοπτική κατάσταση προτεινόμενων δραστηριοτήτων, ε. μια λίστα με τα μνημεία της Ημαθίας με τα οποία θα μπορούσαν να ασχοληθούν τα ενδιαφερόμενα σχολεία και στ. την κατάσταση των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από τα σχολεία που συμμετείχαν στο δίκτυο.

Όσα διαβάσετε στο παρόν συλλογικό έργο έχουν πραγματοποιηθεί με πολύ μεράκι από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ξεφυλλίζοντας το έργο θα μπορέσετε να απολαύσετε τις πλούσιες δραστηριότητες, την έντονη βιωματική προσέγγιση, τις όμορφες ιδέες και το μεράκι τους. Θα μπορέσετε, ίσως, να διακρίνετε και τις πολλές ώρες συνεργασίας και συνεχούς επικοινωνίας των μελών του δικτύου για την οργάνωση και τον συντονισμό των προγραμμάτων, τον περίσσιο αλλά ευχάριστο κόπο για την υλοποίηση των δράσεων, τη συστηματική συνεργασία με μέλη και φορείς της τοπικής κοινωνίας, και τις πολλές ώρες προσωπικής ενασχόλησης μπροστά στον υπολογιστή.

Ευχόμαστε επίσης, να καταφέρετε να διακρίνετε τη συγκίνηση και την περηφάνια που νιώσαμε όλοι όσοι συμμετείχαμε στα δύο χρόνια λειτουργίας του Τοπικού Θεματικού Δικτύου «Ματιές στο παρελθόν του τόπου μας με αφορμή ένα μνημείο της γειτονιάς μας» ή αλλιώς στα δύο χρόνια λειτουργίας της «παρέας των μνημείων». Το δίκτυο μας άνοιξε τον δρόμο για να (ξανα)γνωρίσουμε όλοι, όσοι εμπλακήκαμε στη λειτουργία του, τα μνημεία μας και να (επανα)νοηματοδοτήσουμε την ιστορία μας. Μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε, να νιώσουμε, να θυμηθούμε, να δημιουργήσουμε και να συλλογιστούμε.

Συλλογικό έργο: «Ματιές στο παρελθόν του τόπου μου» (pdf)

Βέροια: Δ.Π.Ε. Ημαθίας
ISBN: 978-618-83178-1-9

Ολοκλήρωση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων σχ. έτους 2017-2018

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων για το σχολικό έτος 2017-2018, και προκειμένου να δρομολογηθούν οι σχετικές ενέργειες από τη Διεύθυνσή μας (έκδοση βεβαιώσεων υλοποίησης και αποστολή απολογιστικών στοιχείων στο ΥΠ.Π.Ε.Θ.), παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε σχετικά με τα εξής:

1. Μη ολοκλήρωση Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων / τροποποίηση στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς: Παρακαλούνται οι Διευθυντές/ντριες ή οι Προϊστάμενοι/νες των Σχολικών Μονάδων να ενημερώσουν την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων σχετικά με τη μη ολοκλήρωση ΠΣΔ ή για οποιαδήποτε τροποποίηση στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018.

2. Ολοκληρωμένα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων: Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ολοκλήρωσαν τα ΠΣΔ, να καταθέσουν στο αρχείο της σχολικής τους μονάδας καθώς και στο αρχείο των Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης, συνοπτική αποτύπωση του προγράμματος (σε οποιαδήποτε δυνατή μορφή, π.χ. παρουσίαση power point, video κ.ά.).

Παρακαλείσθε να αποστείλετε την αποτύπωση του προγράμματος ηλεκτρονικά, αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση των Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr) μέχρι την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να αναρτηθεί η αποτύπωση του προγράμματός τους στο ψηφιακό αποθετήριο Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσής μας θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να τηρούνται τα κριτήρια περί της μη δημοσίευσης φωτογραφιών ή άλλων προσωπικών δεδομένων των μαθητών.

Ενδεικτικό πρότυπο καταγραφής δράσεων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων 2017-2018

Σεμινάρια ΚΠΕ 2017-2018

-Ελληνικά αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά ως σύγχρονες υπερτροφές

Το ΚΠΕ Μακρινίτσας συνδιοργανώνει με το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων-Ελληνικός Οργανισμός Δήμητρα, των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης και των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας επιμορφωτική ημερίδα, με θέμα: «Ελληνικά αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά ως σύγχρονες υπερτροφές», το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, από τις 14:15 – 21:00, στη Θεσσαλονίκη, στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ)-Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα και στο  Noesis-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας. Ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής

-Η συμβολή των βοτανικών κήπων στην εκπαίδευση για την αειφορία

Το ΚΠΕ Ποροΐων σε συνεργασία με το ΚΠΕ Αρναίας και το ΚΠΕ Κιλκίς διοργανώνουν διήμερο θεματικό σεμινάριο, με τίτλο: «Η συμβολή των βοτανικών κήπων στην εκπαίδευση για την αειφορία». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Μαΐου 2018, στις Πρέσπες.  Για δηλώσεις συμμετοχής των εκπαιδευτικών της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή της αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), μέχρι την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018.

Περιβαλλοντικές και Πολιτιστικές διαδρομές στη λεκάνη απορροής των Πρεσπών

Το ΚΠΕ Μελίτης Φλώρινας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Βελβεντού-Σιάτιστας, συνδιοργανώνουν διήμερο θεματικό σεμινάριο, με τίτλο: «Περιβαλλοντικές και Πολιτιστικές διαδρομές στη λεκάνη απορροής των Πρεσπών». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Μαΐου 2018, στις Πρέσπες.  Για δηλώσεις συμμετοχής των εκπαιδευτικών της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή της αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), μέχρι την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018.

Βιοποικιλότητα και Εκπαίδευση για την Αειφορία

Το ΚΠΕ Καστοριάς σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Γρεβενών και Φιλιππιάδας, διοργανώνουν τριήμερο σεμινάριο στις 11, 12 και 13 Μαΐου 2018, στην έδρα του ΚΠΕ Καστοριάς. Για δηλώσεις συμμετοχής των εκπαιδευτικών της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή της αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), μέχρι τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018.

Κλιματική αλλαγή. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Το ΚΠΕ Νάουσας σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα της  Greenpeace διοργανώνει μονοήμερο σεμινάριο, την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να αξιοποιήσετε τον σύνδεσμο https://goo.gl/forms/PtMFL0qBzFGsFYKP2 έως την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018. 

Αειφορικές διαδρομές του μεταξιού

Το ΚΠΕ Σουφλίου διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο, από την Παρασκευή 16 έως την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Σουλφίου. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή της αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), μέχρι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018.

– Αρχιτεκτονική και Παιδί

Το ΚΠΕ Νάουσας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας διοργανώνουν διήμερο σεμινάριο, την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018, στο ΚΠΕ Νάουσας. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να αξιοποιήσετε τον σύνδεσμο: https://goo.gl/forms/lx6fZMsqsSHmoEyt1 μέχρι την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018.

-Η Κλιματική αλλαγή είναι εδώ

Τα ΚΠΕ Κιλκίς, ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου και ΚΠΕ Ποροϊων διοργανώνουν μονοήμερο σεμινάριο, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 και ώρες 9:30 – 15:00, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κιλκίς. Δηλώσεις συμμετοχής στον σύνδεσμο http://bit.ly/AitisiGiaSeminario έως την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018.

– Περιβάλλον και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τα ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου, ΚΠΕ Κιλκίς και ΚΠΕ Ποροϊων διοργανώνουν μονοήμερο σεμινάριο, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, από τις 9:00 έως τις 15:00, στο ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να αξιοποιήσετε τον σύνδεσμο https://tinyurl.com/KPE-Dikaiomata μέχρι τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017.

Τοπικότητα και αειφορία: Το παράδειγμα των αρωματικών φυτών και βοτάνων

Το ΚΠΕ Κρεστένων, στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Τα τοπικά προϊόντα σε μια κοινωνία αειφορίας», προγραμματίζει την υλοποίηση τριήμερου θεματικού σεμιναρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κρεστένων. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή της αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), μέχρι τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017.

– Η γειτονιά της Μπαρμπούτας στη Βέροια

Το σεμινάριο διοργανώνεται από το ΚΠΕ Νάουσας και θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Δεκεμβρίου 2017, στη Βέροια. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017.

-Κάθε σχολείο, ένας ευεργετικός αρωματόκηπος

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, στο ΚΠΕ Κιλκίς, από τις 9:30 έως τις 14:00. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη συμμετοχή τους, μέχρι την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, στο https://goo.gl/forms/jnqT9ng78Y6nvcV63

-Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Κινηματογράφος

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22-11-2017, από τις 17.00 έως τις 21:00, στο ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη συμμετοχή τους, μέχρι την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/kpecinema

-Αειφορική διαχείριση του βιοφυσικού και ανθρωπογενούς οικοσυστήματος ελαιώνα. Η περίπτωση της Άμφισσας-Δελφικό τοπίο

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2017, στο ΚΠΕ Άμφισσας, και αφορά αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς που είναι μέλη του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ελιά».

Λίμνες και Ποτάμια στις άκρες της Β. Ελλάδας – Προστασία και Αξιοποίηση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 12 Νοεμβρίου 2017, στο ΚΠΕ Σουφλίου. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017. 

Η αειφορική διαχείριση απορριμμάτων στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2017, στη Μαθητική Εστία Αρναίας. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017. 

Η αειφορική χρήση του νερού στην αρχαιότητα: ‘Το αόρατο νερό’ στην αρχαία πόλη και στην ευρύτερη περιοχή των Φιλίππων

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Η πόλη, η κατοικία και το φυσικό περιβάλλον στην αρχαία και πρόσφατη παράδοση». Θα πραγματοποιηθεί στις 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου 2017, στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Φιλίππων και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καβάλας. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017. 

Ο θαυμαστός κόσμος των μανιταριών στον βιότοπο του Βερμίου

Το σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Γεωργία και Περιβάλλον». Θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2017, στη Νάουσα και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ και ΔΔΕ Ημαθίας. Για τους εκπαιδευτικούς της ΔΠΕ Ημαθίας: Ηλεκτρονική αποστολή αίτησης στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (grschdr@dipe.ima.sch.gr), το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017.

Φιλοξενία έκθεσης και υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, φιλοξενούν την έκθεση ζωγραφικής των Απόστολου Χολέβα και Χάρη Κουρουζίδη, με τίτλο: «Η πολιτεία των πουλιών», στη Βέροια. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας, από την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 έως και την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018.

Στο πλαίσιο λειτουργίας της έκθεσης θα υλοποιείται στον ίδιο χώρο σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στοχεύει τόσο στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής διάστασης του θέματος, αλλά και στην εικαστική προσέγγιση των έργων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί, για τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, από τους δημιουργούς της έκθεσης και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΠΕ Ημαθίας.

Η έκθεση θα λειτουργεί τα πρωινά για τους μαθητές των σχολείων, ενώ τα απογεύματα θα είναι ανοιχτή για τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό. Για ορισμό ημερομηνίας επίσκεψης στην έκθεση, καθώς και για τη δήλωση συμμετοχής των μαθητών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, στα τηλέφωνα της ΔΠΕ Ημαθίας (2331024588, 2331026406), το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018.