Εκδηλώσεις

Φιλοξενία έκθεσης και υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, φιλοξενούν την έκθεση ζωγραφικής των Απόστολου Χολέβα και Χάρη Κουρουζίδη, με τίτλο: «Η πολιτεία των πουλιών», στη Βέροια. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας, από την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 έως και την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018.

Στο πλαίσιο λειτουργίας της έκθεσης θα υλοποιείται στον ίδιο χώρο σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που στοχεύει τόσο στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής διάστασης του θέματος, αλλά και στην εικαστική προσέγγιση των έργων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί, για τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, από τους δημιουργούς της έκθεσης και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΠΕ Ημαθίας.

Η έκθεση θα λειτουργεί τα πρωινά για τους μαθητές των σχολείων, ενώ τα απογεύματα θα είναι ανοιχτή για τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό. Για ορισμό ημερομηνίας επίσκεψης στην έκθεση, καθώς και για τη δήλωση συμμετοχής των μαθητών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρακαλείσθε να επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, στα τηλέφωνα της ΔΠΕ Ημαθίας (2331024588, 2331026406), το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018.

Βιωματικό σεμινάριο «Δεξιότητες για παιδιά Δημοτικού»

Στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών στην υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, η ΔΠΕ Ημαθίας και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας «Πρόσβαση», διοργανώνουν τριήμερο βιωματικό σεμινάριο, διάρκειας 18 διδακτικών ωρών, για τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων της ΔΠΕ Ημαθίας, με τίτλο:

«Δεξιότητες για Παιδιά Δημοτικού».

Το βιωματικό σεμινάριο στοχεύει στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών ως προς την αξιοποίηση του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού υλικού «Δεξιότητες για παιδιά Δημοτικού» στις σχολικές τάξεις. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε ώρες εκτός ωρολογίου προγράμματος, την Πέμπτη 1/3, την Παρασκευή 2/3 και το Σάββατο 3/3/2018, στη Βέροια, για τους εκπαιδευτικούς των Δ.Σ. της Βέροιας και της Αλεξάνδρειας και την Πέμπτη 15/3, Παρασκευή 16/3 και το Σάββατο 17/3/2018 στη Νάουσα, για τους εκπαιδευτικών των Δ.Σ. της Νάουσας. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον τόπο υλοποίησης του σεμιναρίου και το αναλυτικό πρόγραμμα θα αποσταλούν στους συμμετέχοντες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συμμετέχουν στο σεμινάριο μπορούν να συμπληρώσουν τον παρακάτω σύνδεσμο έως τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018:   https://goo.gl/forms/pMcGQdHsZWeyTRjB3

Καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, θα δοθεί προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς που δεν έχουν προηγούμενη συμμετοχή σε βιωματικά σεμινάρια Αγωγής Υγείας.

Ενημέρωση μαθητών «Οι μαθητές στη χώρα των μικροβίων»

Κατόπιν της σχετικής έγκρισης του ΥΠΠΕΘ, το Π.Ε.Δ.Υ.-Μ.Υ. Νάουσας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, προτίθεται να υλοποιήσει δράση ενημέρωσης σε θέματα Αγωγής Υγείας για τους μαθητές/τριες της Ε΄ και Στ΄ των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Νάουσας, με τίτλο: «Ebug -Οι μαθητές στη χώρα των μικροβίων».

Η ενημέρωση αναφέρεται σε θέματα ατομικής υγιεινής και σωματικής φροντίδας και θα υλοποιηθεί από την επισκέπτρια υγείας του Π.Ε.Δ.Υ. Μ.Υ. Νάουσας, κα Τασιώνα Αθηνά.

Όσες σχολικές μονάδες επιθυμούν να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση παρακαλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στον παρακάτω σύνδεσμο, το αργότερο έως την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018: https://goo.gl/forms/Z2dDqM4mYVu93vLm1

Δράσεις Αγωγής Υγείας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό-Περιφερειακά Τμήματα Βέροιας και Αλεξάνδρειας

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών σε θέματα Αγωγής Υγείας, τα Περιφερειακά Τμήματα Βέροιας και Αλεξάνδρειας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προτίθεται να πραγματοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης στα Δημοτικά Σχολεία της Ημαθίας, κατόπιν της σχετικής έγκρισης του ΥΠΠΕΘ.

Οι ενημερωτικές δράσεις περιλαμβάνουν τις παρακάτω θεματικές:

  1. Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών – Πρόληψη ατυχημάτων (προτείνεται κυρίως για μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων).
  2. Ατομική υγιεινή (για τους μαθητές των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων).
  3. Υγιεινή διατροφή (αποκλειστικά για τα σχολεία που υλοποιούν σχετικό Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων).

Οι ενημερωτικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τις Εκπαιδεύτριες των Περιφερειακών Τμημάτων του Ε.Ε.Σ., κα Χρύσα Λιούλια και κα Ελένη Γραμματικοπούλου.

Όσες σχολικές μονάδες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις ανωτέρω δράσεις παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση, μέχρι την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018. 

Για τα Δημοτικά Σχολεία Βέροιας και Νάουσας: https://goo.gl/forms/oiaaeWoSotl56GsC3

Για τα Δημοτικά Σχολεία Αλεξάνδρειας: https://goo.gl/forms/KH7ATiJD93mBMuhV2

Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αιτημάτων, κατά την επιλογή των σχολικών μονάδων θα προηγηθούν οι σχολικές τάξεις που υλοποιούν σχετικό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας.

Σεμινάριο «Ελεύθερος χρόνος και παιδί»

Η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας διοργανώνουν σεμινάριο για εκπαιδευτικούς και γονείς παιδιών και εφήβων, με θέμα:

«Ελεύθερος Χρόνος και Παιδί«.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας, από τις 9:30΄ έως τις 14:30΄. 

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου στην παιδική και εφηβική ηλικία και θα προταθούν τρόποι και κατευθύνσεις  για τη δημιουργική αξιοποίησή του.

Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο του σεμιναρίου καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των εισηγήσεων και των εργαστηρίων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου www.freetimeseminar.wordpress.com

Για δηλώσεις συμμετοχής στα βιωματικά εργαστήρια επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο http://goo.gl/forms/Yb6PQkBamj

 

https://freetimeseminar.wordpress.com/

 

Συμμετοχή στη δράση Let’s Do it Greece

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας συμμετέχει μαζί με τον Δήμο Βέροιας, την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Π.Α.) του Δήμου Βέροιας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, στην υλοποίηση της περιβαλλοντικής δράσης: «Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s do it Greece 2015». Σκοπός της δράσης είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση των μαθητών και των πολιτών σε θέματα εθελοντισμού και περιβάλλοντος.

Η δράση «Εβδομάδα εθελοντισμού ‘Let’s do it Greece’», θα υλοποιηθεί κατά την εβδομάδα 20-26 Απριλίου 2015. Την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, ημέρα της πανελλαδικής διεξαγωγής της καμπάνιας ‘Let’s do it Greece’΄, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στη Βέροια, «Γιορτή Ανακύκλωσης», στην οποία καλούνται να συμμετέχουν οι σχολικές μονάδες του Δήμου Βέροιας (δείτε το δελτίο τύπου Let’s do it Greece 2015).

Ενδεικτικά, οι σχολικές μονάδες μπορούν να συμμετέχουν με τους παρακάτω τρόπους: Οργάνωση εθελοντικού καθαρισμού των αυλών και των τάξεων ή κάποιου άλλου χώρου, αισθητική βελτίωση του σχολικού χώρου, φύτευση σχολικών αυλών, οργάνωση δράσεων κινητοποίησης όλων των μαθητών και των συλλόγων γονέων σχετικά με την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση ή τη συλλογή τηγανέλαιων, δημιουργία εργαστηρίου κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά, έκθεση φωτογραφιών ή αφισών περιβαλλοντικού περιεχομένου, παρουσίαση σχετικού θεατρικού δρώμενου ή τραγουδιού κ.λ.π. (Δείτε αναλυτικά στο ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ)

Όσες σχολικές μονάδες επιθυμούν να συμμετέχουν στην «Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s do it Greece 2015» ή/και στην τελική «Γιορτή Ανακύκλωσης», μπορούν να επικοινωνήσουν με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, προκειμένου να γίνει έγκαιρος συντονισμός των δράσεων και να παρασχεθεί η κατάλληλη υποστήριξη, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Έγκριση Υλοποίησης της Δράσης

 

Η αρχαιολογία πάει σινεμά

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας οργανώνουν εβδομάδα προβολής ταινιών, με θέμα:

«Η αρχαιολογία πάει σινεμά».

Οι ταινίες που θα προβληθούν έχουν ξεχωρίσει και βραβευτεί στις Διεθνείς Συναντήσεις Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου.

Οι ταινίες θα προβάλλονται κάθε πρωί, από τη Δευτέρα 2 έως το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας (Έλλης 8, Βέροια), χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (τηλ. 2331024494, κ. Ασπασία Τασιοπούλου, κ. Φιφή Τριανταφυλλίδου), το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 27-2-2015. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ενημερωτικό-Η αρχαιολογία πάει σινεμά

Προβολή παιδικών γαλλικών ταινιών

Στο πλαίσιο της 9ης εβδομάδας γαλλικού κινηματογράφου, η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας «ταξιδεύουν» τον γαλλικό κινηματογράφο σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιούν προβολές ταινιών σε όλες τις πόλεις.

Η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, το Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ05 και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας οργανώνουν την προβολή τριών παιδικών γαλλικών ταινιών (Le tableau, Couleur de peau : miel, Le jour des corneilles) στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (Έλλης 8, Βέροια).

Η προβολή των ταινιών θα γίνει από τη Δευτέρα 7 έως την Παρασκευή 11 Απριλίου, τις πρωινές ώρες, με ελεύθερη είσοδο. Οι επιλεγμένες ταινίες είναι στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Όσες σχολικές μονάδες επιθυμούν να παρακολουθήσουν κάποια/ες από τις ταινίες παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (Έφη Αντωνιάδου, 2331024588), το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014.

Πρόγραμμα ταινιών

Διαγωνισμός σκιάχτρου

Το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, στο πλαίσιο της υλοποίησης Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius, με θέμα: «Our nature is art. Let’s share it», στο πλαίσιο της υλοποίησης Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με θέμα: «Δημιουργία, συντήρηση λαχανόκηπου στην αυλή», και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (Σχολικές Δραστηριότητες), προσκαλεί τις σχολικές μονάδες της Ημαθίας να συμμετέχουν σε Διαγωνισμό Εικαστικής Κατασκευής, με θέμα:

«Το σκιάχτρο».

Ο διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες να αξιοποιήσουν απλά, φυσικά ή ανακυκλώσιμα υλικά και να δημιουργήσουν το δικό τους σκιάχτρο – σύμβολο της ευφορίας της γης, αντικείμενο της λαϊκής τέχνης και φαντασίας αλλά και σύμβολο του ‘εξορκισμού των φόβων’.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να κατασκευάσουν με απλά, φυσικά ή ανακυκλώσιμα υλικά ένα σκιάχτρο σε ανθρώπινες διαστάσεις (ύψους 1,70 μ.) ακολουθώντας τα χρώματα, τη δομή και τη μορφή των «παραδοσιακών» σκιάχτρων. Το κάθε έργο θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε βάση και να συνοδεύεται από καρτελάκι, στο οποίο θα αναγράφονται ευκρινώς τα ονοματεπώνυμα των δημιουργών, η τάξη και το σχολείο τους. Τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν μέχρι την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας (κος Κατσαβός Δημήτριος, 2331097278).

Το σύνολο των παραγόμενων έργων θα εκτεθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης της Βέροιας, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου (ο τόπος και ο χρόνος θα προσδιοριστούν με επόμενο έγγραφο). Οι επισκέπτες της έκθεσης (μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων σχολείων στο πρόγραμμα Comenius) θα κληθούν να ψηφίσουν το καλύτερο έργο. Το νικητήριο σχολείο θα παραλάβει τιμητικό έπαθλο ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι.

Όσες σχολικές μονάδες επιθυμούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό παρακαλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων (τηλεφωνικά στο 2331024588 ή ηλεκτρονικά στο grschdr@dipe.ima.sch.gr), μέχρι την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014.

 

Θεατρική παράσταση: Η φάρμα του διαδικτύου

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και η ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, με τη στήριξη του Saferinternet.gr -Εθνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου- και της Google, φιλοξενούν την παιδική θεατρική παράσταση: «Η Φάρμα του Διαδικτύου». Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, στις 17:30, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δήμου Βέροιας, με ελεύθερη είσοδο.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, εκπαιδευτικούς και γονείς και
έχει στόχο να ενημερώσει για τα οφέλη του Διαδικτύου και την ασφαλή χρήση του.

Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στη διδακτική ανθολογία της Βερόνικας Σαμαρά και του Γεωργίου Κορμά και η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκει στη Σοφία Τσινάρη. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Θάνος Αλεξίου, Άννα Πορφύρη και Μικαέλα Ζούστη.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος πανελλήνιας εκστρατείας σε 10 ελληνικές πόλεις και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.